İçeriğe geç

Duvar Türkçe Mi

Duvar hangi dilde?

Duvar – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlama gelen Farsça dīvār دیوار veya divār دوار kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, Eski Farsçada yazılı örneği olmayan *deγa-vāra- “çamur duvar” biçiminden türemiştir.

Cidar hangi dilde?

Arapçadaki cdr kökünden gelen cidār جدار “duvar” kelimesinden türemiş bir kelimedir.

Pencere Türkçe kökenli mi?

Pencere – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlamına gelen Farsça pancare kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu kelime Farsça bād “rüzgar, esinti” ve Farsça gīr “tutmak” kelimelerinin +a son ekiyle birleşmesiyle oluşmuştur.

Gün Farsça mı?

Eski Türkçedeki kün “güneş, gün” sözcüğünden gelmektedir.

Ceviz hangi dilden?

Arapça cawz جوز “ünlü ağaç ve sert kabuklu meyvesi, juglans regia” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça gawz veya gōz kelimesinden bir alıntıdır.

Tencere hangi dilden?

Etimoloji. Farsça tangīre veya tankīre تنگيره/تنكيره kelimesiyle akraba olup aynı anlama gelir.

Türkçe en çok hangi dilden kelime aldı?

Bir diğer dikkat çekici nokta ise Rusya ile ticari ilişkilerimiz nedeniyle 1998 baskısında ‘haraşo’ gibi kelimelerin yer almasıdır. Türk Dil Kurumu’nun yayımladığı ‘Türkçe Sözlük’ün ilk ve son baskısında yer alan Batı kökenli yabancı kelimeler arasında en çok Fransızca kelimeler yer almaktadır.

Bakkal Türkçe mi?

Bakkal – Nisanyan Sözlük. Arapça baḳḳāl بقّال kelimesinden türemiştir, bu kelime “sebze satan kişi, manav, meyve bahçesi sahibi” anlamına gelen bḳl kökünden gelir.

Kapı Türkçe mi?

Kelimenin Eski Oğuz Türkçesi metinlerinde ve daha sonraki dönemlerde yazılan metinlerde temel anlamı “kapı” olmakla birlikte “gelir, geçim, servet veya bilgi vb.” anlamlarına da geldiği görülmektedir. Öznenin sağladığı yer, kaynak veya olanağın “özne” olarak metaforlaştırılmasıyla anlam yelpazesinin genişlediği görülmektedir.

Limon Türkçe kökenli mi?

Etimoloji. Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsçada aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) kelimesinden türetilmiştir. Arapça kelime, aynı anlama gelen Sanskritçe nimbū (निम्बू) kelimesinden türemiştir.

Cuma Türkçe mi?

6- Cuma: Arapça “cem” kökünden “cum’a”… (Cem, cami, Cuma, cumhuriyet, cumhuriyetçi, cemaat, toplum vb. hepsi aynı kökten türemiştir.) Meclis Günü Müslüman toplumlarda cuma günü…

Aydın Türkçe mi?

Aydın ismi Türk dilinin önemli bir parçasıdır ve “parlak, bilgili, anlayışlı” anlamına gelir. Bu isim hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılan bir unisex isimdir ve genellikle bilgi ve aydınlanma ile ilgili göndermeleriyle öne çıkar.

Ocak Türkçe mi?

Kökeni. Eski Türkçedeki *ōt-çak sözcüğünden gelen otçak sözcüğünden türemiştir.

Duvar ingilizce ne demek?

“Wall” teriminin İngilizce-Türkçe sözlükteki anlamları: 17 sonuçKategoriİngilizceGenel kullanım1Genel kullanımDuvar i.İşçiler bahçemizin etrafına tuğla duvar örüyorlar. İşçiler bahçemizin etrafına duvar örüyorlar. Daha fazla cümleGenel31 satır daha

Pişmaniye kelimesinin kökeni olan Farsça kelimesi ne anlama gelir?

Adı ve tarihi. Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanmaktadır. “Yün benzeri” anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmesi muhtemeldir, çünkü görünümü koyun yününü andırmaktadır.

Beton hangi dilden gelir?

Beton – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca béton kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “her türlü duvar harcı, özellikle çimento harcı” anlamına gelir. Bu kelime Latince bitūmen kelimesinden gelir “1. akçaağaç reçinesi, 2. genel reçine, “zift” kelimesinden geliştirilmiştir. Bu kelime Latince betula “akçaağaç” kelimesiyle ilişkilidir.

Menfez hangi dilden gelir?

Geçit – Nişanyan Sözlüğü. Arapça manfaḏ منفذ kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “oyuk, boşluk” anlamına gelir ve Arapça nfḏ kökünden gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir