Avret yeri açık namaz kılınır mı?
İster tek başına, ister cemaatle kılınan bir namazda örtülmesi gereken bir uzuv, kişinin isteği dışında açılıp hemen örtülürse, namaz bozulmaz. Açılan yer bir uzvun dörtte biri kadar olur ve rükûya (Sübhanellahi’l-azim) kadar açık kalırsa, namaz bozulur.
Avret yerleri açık abdest alınır mı?
54- Avret mahalli, özel bir şeyle örtülmeye ihtiyaç göstermez; elle örtülmesi de yeterlidir. 55- İdrar ve abdest esnasında, vücudun ön tarafının, yani karın ve göğüs ile sırtın kıbleye doğru olmaması ihtiyaten zaruri bir tedbirdir.
Avret yerine dokununca abdest bozulur mu?
Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması önemli değildir. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, kişinin kendisi yerine eşinin veya çocuğunun önüne veya arkasına dokunması da abdesti bozar.
Gusül abdesti hangi durumlarda bozulur kadınlarda?
Gusül, kadınlarda cinsel ilişki veya haz veren boşalma/orgazm sırasında veya adet ve lohusalık dönemi sona erdiğinde gereklidir. Bu nedenle, kadın doğum uzmanı tarafından yapılan jinekolojik muayene veya rahim ultrasonu taraması için gusül gerekmez.
Avret yerinin açılması abdesti bozar mı?
Cevap: Görünen mahrem yer nedeniyle abdest bozulmaz. Bizim görüşümüze göre, abdest dokunularak bozulmaz. Ancak abdesti kesmeyi veya gusül almayı gerektiren sebepler varsa, abdest tekrar alınır. Ya da gusül almak gerekiyorsa, gusül abdesti alınır.
Avret yeri kıllı namaz kılınır mı?
Allah’a hamd olsun. “Kasık kıllarını tıraş etmek fıtrî sünnetlerdendir. Bu, kırk günden fazla bırakılmamalıdır -bu konuda tesbit edilen hadise göre- kırk günden sonra ertelenmesi namazın sıhhatini etkilemez (namaza zarar vermez).
Hanefi mezhebinde cinsel organa dokunmak abdesti bozar mı?
Karşı cinse dokunmak abdesti bozar mı? Bir erkeğin yabancı kadına dokunması Hanefi mezhebine göre günah olmakla birlikte, bu durumda ne erkeğin ne de kadının abdesti bozulur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).
Külotla abdest alınır mı?
Şort, atlet, pantolon ve eşofmanla abdest alabilir miyim? Gusül sırasında iç çamaşırı giymek uygun görülmüştür. Ancak normal abdestte, özel bölgeler örtülü olduğu sürece, kollar ve ayaklar yarı açık olsa bile bir sakıncası yoktur.
Kadin kadının mahrem yerlerine bakabilir mi?
Bir kadının diğer kadınların önünde ve bir erkeğin diğer bir erkeğin önünde ne kadar örtünmesi gerektiği konusunda alimler arasında farklı görüşler vardır. Ebu Said el-Hudri’nin rivayet ettiği bir hadiste şöyle denmektedir: “Bir erkek bir erkeğin mahrem yerlerine bakmamalı ve bir kadın da bir başka kadının mahrem yerlerine bakmamalıdır.”
Cinsel organı ağza almak abdesti bozar mı?
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve meni boşalırsa, cinsel sağlık konusundaki İslami hukuka göre gusül zorunludur. Ancak, sadece mezi (meni öncesi sıvı) boşalırsa, sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak gerekir.
Eşimin cinsel organına dokunmak gusül gerektirir mi?
Bu görüşe göre; abdest alırken (yıkanırken) şehvetle cinsel organına dokunan kimse, abdestten sonra tekrar abdest almalıdır. Şehvetsiz olarak cinsel organına dokunursa, abdest alması gerekmez.
Dudaktan öpmek abdest bozar mı?
Yani bir erkek karısını öperse, eline dokunursa veya kucaklarsa ve kendisinden (penisinden) bir akıntı gelmezse ve abdesti bozulmazsa, ne onun ne de karısının abdesti bozulur.
Kadının zevk suyu gusül abdesti gerektirir mi?
Bazı İslam âlimlerine, özellikle Ebû Hanîfe’ye göre, kadının renksiz ve kokusuz akıntısı necis olmayıp abdesti bozmaz (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/166).
Cinsellik düşünmek guslü gerektirir mi?
Kadının şaka veya şehvetle ilgili bir durumda kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz.
Adetli bir kadın boşalırsa gusül gerekir mi?
Cünüp olup hayız görmeye başlayan kadının hemen yıkanması gerekmez, abdestini hayız bitimine kadar erteleyebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusletmeleri uygun olur.
Avret yeri temiz değilse namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Namaz kılmak için kapanmak şart mı?
Ergenliğe ulaşan bir kadın, namaz kılarken ve mahremi olmayan erkeklerin yanında dini açıdan gerekli olan bütün vücut bölgelerini örtmelidir. Baş da örtülmesi gereken uzuvlardan biridir.
Vajina varken namaz kılınır mı?
Namazın sıhhati için, akıntı sebebiyle tampon, hijyenik ped vb. kullanılmamalıdır. Kullanmalı mıyım? Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre, rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşması halinde namaza mani olmadığı belirtilmiştir.
Namaz kılarken örtünmek şart mı?
12. Soru: Namazda ayakta duran bir kimse, elbisesinin avret mahalli örtülüdür; ancak rükû ve secde gibi durumlarda örtülüp örtülmemesi gerektiği belli değilse ve açık ise, avret mahalli herhangi bir şeyle örtülü ise hükmü nedir? Cevap: Namaz sahihtir. Ancak ihtiyat gereği böyle bir elbise ile namaz kılınmaması tavsiye edilmiştir.