4857 sayılı İş Kanunu 5. maddesi nedir?
Madde 5 – (Ek: -6518/57 md.) İş ilişkilerinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasî düşünce, felsefî inanç, din veya mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrımcılık yapılamaz.
Eşitlik ilkesi hangi anayasada?
1982 Anayasası’nda eşitlik ilkesi 10. maddede düzenlenmiştir. 10. maddede şöyle denilmektedir: “Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişi, aile, zümre veya sınıf ayrıcalıklı kılınamaz.”
Eşit işe eşit ücret hangi kanun?
Çeşitli Avrupa ülkelerinde kadın ve erkekler arasında eşit ücrete ilişkin temel ulusal mevzuat şu şekildedir: 1997 Anayasası, Bölüm 2, Madde 33.
Eşit muamele hakkı nedir?
Toplumda yaşayan herkesin eşit muamele görme hakkı vardır. Bu hak aynı zamanda yasaların, politikaların ve uygulamaların ayrımcı olmaması gerektiği ve kamu otoritelerinin yasaları yaparken ve politikaları uygularken ayrımcı veya keyfi bir şekilde hareket etmeme görevi olduğu anlamına gelir.
4857 sayılı iş kanununun 25. maddesi nedir?
İşveren, 4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesi uyarınca sağlık nedenleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması hâlinde iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
4857 sayılı İş Kanunu 77 maddesi nedir?
Madde: 77 – İşverenler, işyerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması için gerekli her türlü tedbiri almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de işyerinde sağlık ve güvenlik konusunda alınan bütün tedbirlere uymak zorundadırlar.
Eşit davranma ilkesi hangi kanunda geçmektedir?
Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde de açıkça düzenlenmiştir. “Eşit İşlem İlkesi” başlıklı 5. maddeye göre, “İş ilişkilerinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep ayrımı yapılamaz.”
Eşitlik ilkesi nedir kısaca?
Bugün kamu hukukunda eşitlik ilkesine bakarsak, temeli Anayasa’dır. Bunu 10. Anayasa Maddesi’nde bulabiliriz. Madde 10: “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi görüş, felsefi inanç, din, mezhep veya benzeri nedenlerle ayrımcılık yapılmaksızın kanun önünde eşittir.”
Eşitlik ve genellik ilkesi nedir?
I – Evrensellik ve eşitlik: Madde 4 – Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir birey, aile, zümre veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz.
Kanun önünde herkesin eşit olması hangi ilke?
Popülizm, halkın kendisini yönetmesi, kanun önünde eşit olması ve sınıfsız ve ayrıcalıklı bir toplum yaratması anlamına gelen bir ilkedir. Popülizm ilkesi, halkın herhangi bir sınıf veya grup tarafından sömürülmesini reddeder.
Eşit işlem ilkesi nedir?
Eşit muamele ilkesi, yönetim kurulu üyelerinin benzer durumlarda yalnızca şirketin çıkarları gerektiriyorsa farklı davranmalarına izin verir. Ayrıca, yönetim organları takdir yetkilerini kullanırken belirli hissedarları kayıramaz veya onların çıkarlarına öncelik veremez.
Eşit işe eşit ücret ilkesi nedir?
Öyleyse eşit işe eşit ücret ilkesinin neden gerekli olduğunu özetleyelim: Her şeyden önce, eşit ücret temel bir insan hakkıdır. Bu hak ayrımcılık yapılmaksızın herkese verilmelidir. Adil ücret rekabeti, yeniliği ve kaliteyi artırır.
Eşit muamele ne demek?
Eşit muamele ilkesine göre idareler ihale sürecinde isteklilere eşit davranmakla yükümlüdür ve aynı durumdaki isteklilere farklı muamele yapılmamalıdır. Buna göre idarelerin aynı durumdaki istekliler için aynı prosedürü belirlemesi bir zorunluluk haline gelir.
İşyerinde ayrımcılık nedir?
İşyerinde ayrımcılık, bir çalışanın veya başvurucunun yaşı, ırkı, rengi, milliyeti, cinsiyeti, engelliliği, hamileliği veya ebeveynliği, potansiyel olarak ayrımcılığa uğrayabilecek kişilerle bağlantısı, dini veya cinsel yönelimi nedeniyle dezavantajlı olması durumunda ortaya çıkar.
Eşit davranma borcu nedir?
Eşit davranma yükümlülüğü, işverenin çalışanlarına haklı sebepler olmaksızın farklı davranmaması, haksız yere ayrımcılık yapmaması ve keyfi davranışlardan kaçınması anlamına gelmekte; haklı sebeplerin varlığı halinde ayrımcılık yapma ve farklı davranma yükümlülüğünü ifade etmektedir5.
4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsar?
4857 sayılı İş Kanununun 1/2. maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan durumlar vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.
Görev değişikliğini kabul etmeyen işçi ne yapmalıdır?
Görev değişikliğini kabul etmezseniz, görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı olarak yanıt vermeli ve görevi kabul etmediğinizi belirtmelisiniz. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. 2. Her görev değişikliğinin temel bir değişiklik olmayacağını hatırlamak önemlidir.