Makalede bulgular kısmına ne yazılır?
Bulgular bölümünde araştırmada elde edilen veriler şekil ve tablolar kullanılarak belirli bir mantıksal-analitik tutarlılık ve sıra içinde açıklanmalıdır. Verilerin uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmesi gerekmektedir. Gerektiğinde şekil, fotoğraf vb. kullanılabilir.
Araştırmanın bulgusu ne demek?
Araştırma sonuçları, hedefli bir aramadan sonra soruna çözüme ışık tutan bilgilerdir. İçgörüler, ham verilerin işlenmesi, analizi ve dahili yorumlanması yoluyla elde edilen bilgilerdir.
Bulgular ne demek?
Keşif, bulunmuş bir şeydir. Hedefli bir aramadan sonra bir sorunun nasıl çözüleceğine dair bilgi sağlayan bilgidir. Veri türüne bağlı olarak, olgusal veya değerlendirici olabilir. Bulgular yorumdan ayrı olarak sunulmalı ve onunla karıştırılmamalıdır.
Bulgular nedir tez?
Tezinizi yazmanın sonraki aşamalarında, sonuç bölümü çalışmanızın en somut sonuçlarını gösterecektir. Bu nedenle, sonuç bölümü, düzgün bir şekilde yapılandırılırsa, çalışmanızın ne kadar başarılı olduğunu gösteren bir aynadır.
Derleme makalede bulgular olur mu?
Derleme makalesi bilimsel bir yayındır ve araştırma makaleleriyle benzer bir hazırlık süreci gerektirir. Araştırma makaleleri gibi, bir derlemenin de bir amacı ve araştırma soruları, bilgi toplamak için sistematik yöntemleri ve esas olarak giriş, sonuç ve sonuçlardan oluşan bir yapısı vardır.
Makalede özet kısmında ne yazılır?
Özetin giriş kısmında, konu hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra, sorun belirtilmeli ve çalışmanın amacı açıklanmalıdır. Daha sonra çalışmada kullanılan yöntem özetlenmelidir. Bulgularda her şeyi yazmaya çalışılmamalıdır. Çalışmanın ana sorusunu yanıtlayan önemli ve özel kısımlar özetlenmelidir.
Makale bölümleri nasıl olmalı?
Makale özgün olmalı ve başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyaller ve yöntem, sonuçlar, tartışma ve referanslar içermelidir, ancak özet 150 kelimeyi geçmemelidir. Bilimsel raporlar, özgün araştırma sonuçlarının kısa özetleridir. Rapor, tam metin özgün araştırma makalesi biçiminde hazırlanmalıdır.
Makalenin yöntem kısmında neler olmalı?
Bilimsel bir makalenin yöntemler bölümü genellikle çalışmada kullanılan materyallerden, materyallerin çalışma için nasıl hazırlandığından, araştırma protokolünden, ölçümlerin nasıl alındığından, hangi hesaplamaların yapıldığından ve verilerin analizinde hangi istatistiksel testlerin kullanıldığından bahseder.1 Mayıs 2024
Makalenin sonuç kısmı nasıl yazılır?
Sonuç bölümünde araştırmanın amacı, temel bulgular, bu bulguların yorumlanması ve benzer/önceki araştırma bulgularıyla karşılaştırmalar kısaca belirtilmelidir. Son olarak, sonuç bölümünün sonunda okuyuculara önerilerde bulunulur.
Tezde bulgular kısmına ne yazılır?
Toplanan verilerin araştırmanın amaçları doğrultusunda işlenmesinin ardından, problemin çözümüne yönelik işlenen veriler bulgular bölümünde yer almaktadır.
Makalede tartışma bölümü nasıl yazılır?
Özetle, tartışma bölümü, incelediğiniz sorunun kısa bir özetini ve yayınlanmış literatür bağlamında önemli ve önemsiz bulguların eleştirel bir tartışmasını içerir. Sınırlamalar da kabul edilmeli ve araştırmanızın gelecekteki yönleri tartışılmalıdır. Çalışmanızın önemini, genel sonucunu ve önemli çıkarımlarını tartışın.
Makale öneriler kısmı nasıl yazılır?
Öneriler “Ne olacak?” Soruyu cevaplayın. Okuyuculara bu çalışmanın neden önemli olduğunu açıklayın. …Özetlemeyin, sentezleyin! Makalenizdeki bilgileri tekrar tekrar sunulan verilere dönüştürmeye çalışmayın. …Okuyucularınızı yönlendirin. …Yeni anlamlar verin.
Bulgu ve yorum arasındaki fark nedir?
Yorum, nihai bir yargı değil, özgür bir tartışmadır. Yorum yerine “Tartışma” başlığı da kullanılabilir. Yorumlama sırasında araştırmanın sınırlılıkları dikkate alınmalıdır. Bulgular, tanımlanan sınırlar içinde anlamlıdır.
İçerik analizinde bulgular nasıl yazılır?
İçerik analizinin sonuçlarını bilimsel bir makalede sunarken aşağıdaki adımlar izlenebilir: Sonuçlar bölümü: İçerik analizinin sonuçları makalenin sonuçlar bölümünde sunulmalıdır. Bu bölüm analizde kullanılan yöntemler ve katılımcılar hakkında özet bilgi sağlamalı ve analiz sonuçlarını ayrıntılı olarak sunmalıdır.
Yöntem kısmı nasıl yazılır?
Yöntemler bölümünü nasıl yazarım? Çalışmada kullanılan yöntem giriş bölümünde açıklanmalıdır. Yöntemler bölümü kullanılan yöntemlerle ilgili tüm ayrıntıları listeler. Yöntemler bölümü geçmiş zaman kipinde yazılmalıdır.
İçerik analizinde bulgular nasıl yazılır?
İçerik analizinin sonuçlarını bilimsel bir makalede sunarken aşağıdaki adımlar izlenebilir: Sonuçlar bölümü: İçerik analizinin sonuçları makalenin sonuçlar bölümünde sunulmalıdır. Bu bölüm analizde kullanılan yöntemler ve katılımcılar hakkında özet bilgi sağlamalı ve analiz sonuçlarını ayrıntılı olarak sunmalıdır.
Makalede yöntem kısmına ne yazılır?
Yöntemde, araştırma modeli belirtilerek araştırmanın araştırma grubu tanıtılmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları açıklanmakta ve uygulamanın gerçekleştirilmesinden bahsedilmektedir. Toplanan verileri analiz etmek için kullanılan teknikler açıklanmaktadır.
Makalede giriş kısmında ne anlatılır?
Bilimsel bir makalenin giriş kısmı, alanınızı ne kadar iyi bildiğinizi gösteren bölümdür. Bu bölüm, çalışmanızın alanınızdaki diğer çalışmalardan nasıl farklı olduğunu ve alana yapacağınız katkıyı göstererek bilimsel makalenizin değerini ortaya koyar.
Makale başlıkları nasıl olmalı?
Buna göre başlık kısa, öz ve açık olmalı, 8 kelimeyi geçmemeli, kısaltma ve özet kullanılmamalı, dil bilgisi kurallarına uygun olmalı, okuyucunun dikkatini çekmeli ve düşüncelerini yönlendirmelidir. Bu durum makale başlıkları için de geçerlidir.