İçeriğe geç

Türkiyedeki Karstik Göller Nelerdir

Türkiye’deki karstik göller nedir?

Türkiye’de Elmalı, Kestel ve diğer birçok karst gölü bulunmaktadır. Karst gölleri nasıl oluşur? Karst gölleri, yeraltı mağaralarında dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi suda çözünen kayaçların çökelmesiyle oluşur. Bu işleme karstlaşma denir.

Türkiye’nin 4 büyük gölü hangisi?

📌 Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan, Türkiye’nin dördüncü büyük gölü ve ikinci büyük içme suyu rezervi olan Eğirdir Gölü’ne 1 milyon 200 bin sazan balığı bırakıldı.

Türkiye’deki göllerin isimleri nelerdir?

Türkiye’deki göllerin listesiAdıTürüİl(ler)DurugölLagünİstanbulEber GölüTatlı su bataklığıAfyonEgirdir GölüTatlı su gölüIspartaErçek GölüSodalı GölüVolkanik BarajGölVan40 satır daha

Tuz Gölü karstik göl müdür?

Tuz Gölü kapalı bir havzada yer alır ve jeolojik tektonik bir kökene sahiptir. Büyüklüğüne rağmen ülkemizin en sığ göllerinden biridir.

Burdur Gölü karstik mi?

Karst formasyonu gölleri 2 numaralı alanda yaygın olup Beyşehir, Eğirdir, Burdur, Salda, Acıgöl ve Suğla göllerini kapsamaktadır. Volkanik göller 3 numaralı bölgede yaygın olarak görülüyor.

Türkiye’de karstik şekiller nerede görülür?

Türkiye’de karst oluşumları; Yerel olarak kireçtaşının yaygın olduğu Orta ve Batı Toros Dağları’nda, özellikle Teke Yarımadası’nda, Göller Yöresi’nde ve Taşeli Platosu’nda, Orta Anadolu’nun güneyinde, Güneydoğu Anadolu’da ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde de görülmektedir (harita).

Dünyanın en büyük 3 gölü hangisidir?

Stable LakesSeriAdıUzunluk2Michigan-Huron710 km3Üstün616 km4Victoria322 km (200 mil)5Tanganyika676 km (420 mil)32 satır daha

Salda gölü karstik mi?

Eray | SALDA GÖLÜ ⚪️ Batı Akdeniz’in Göller Bölgesi’nde, Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde yer alan karstik göl, şehir merkezine 65 km uzaklıktadır.

Eğirdir Gölü karstik mi?

Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırları içerisinde bulunan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş bir tatlı su gölüdür.

Timraş karstik göl mü?

Timraş Gölü, Konya ilinin Çumra ilçesi sınırları içerisinde bulunan karstik bir göldür.

Türkiye’nin en küçük gölü nedir?

Hamurpet Gölü (Akdoğan) – Muş

Van Gölü karstik mi?

Van Gölü, Van ve Bitlis il sınırları içerisinde bulunan Nemrut yanardağının püskürmesi ve bölgedeki tektonik çökme alanının kapanmasıyla oluşan volkanik set gölüdür.

Karstik göller nelerdir?

Karst gölleri, kireç taşı, alçı taşı ve kaya tuzu gibi eriyebilir kayaların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir. Bu göllerin suyu genellikle acıdır. Alp-Himalaya kuşağının geçtiği ve karst arazisinin yaygın olduğu yerlerde görülür.

Türkiye’nin en derin gölü neresidir?

Coğrafi olarak Van Gölü’nün alanı yaklaşık 3.

Karstik ne demek kısaca?

Karstik alanlar, aşınmaya dayanıklı olmayan ve kolayca parçalanabilen kireç taşı gibi kayaçlardan oluşan alanlardır.

Karstik ne demek kısaca?

Kireç taşı gibi aşınmaya dayanıklı olmayan ve kolay eriyen kayaçlardan oluşan alanlara karstik alanlar denir.

Salda Gölü karstik mi?

Eray | SALDA GÖLÜ ⚪️ Batı Akdeniz’in Göller Bölgesi’nde, Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde yer alan karstik göl, şehir merkezine 65 km uzaklıktadır.

Türkiye’nin en derin gölü hangisidir?

Türkiye’nin en derin gölü Acıgöl: Konyalılar, 300 metre derinliğindeki göle serinlemek için akın ediyor.

Beyşehir Gölü karstik mi?

Beyşehir Gölü, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından üçüncü büyük gölü ve ülkenin en büyük tatlı su gölüdür. Su seviyesine göre (1.121 – …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Türbanlı Escort