İçeriğe geç

Yorumlamak Kelimesinin Kökü Nedir

Yorumlamak kökü nedir?

Geçişli f. (Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Anlamak kelimesinin kökü nedir?

anlamak- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (sadece Oğuz) aŋla – “ayırt etmek, algılamak, hatırlamak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe aŋ “ayırma” kelimesinden, Eski Türkçe eki +lA- ile türetilmiştir.

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Açıklamak sözcüğünün kökü nedir?

Sözlükte أَوَّلَ kelimesi, “geri döndürmek, düzeltmek, yönetmek, bir şeyi hak sahibine iade etmek, bir sıvıyı koyulaştırmak” anlamına gelen أَوَلَ kökünden türemiştir.

Metni yorumlamak ne demek?

Metin analizi, bir metnin yapısını, içeriğini ve diğer özelliklerini yorumlamak veya anlamak olarak tanımlanabilecek bir araştırma yöntemidir. “Metin”, kitaplar, yazıya geçirilmiş röportajlar, denemeler, belgeler, e-postalar, gazeteler, filmler vb. içerebilir. Şu şekilde olabilir. Bu bağlamda, metin bilgi içeren her şeydir.

İsim kökü ve fiil kökü nasıl ayırt edilir?

Varlıklara ve kavramlara karşılık gelen köklere isim kökleri, eylemlere karşılık gelen köklere ise fiil kökleri denir. Nesneler kendi başlarına var olan ve varlıkları için başka şeylere bağlı olmayan öğelerdir.

Türemiş kökü nedir?

GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.

Evli kelimesinin kökü nedir?

marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.

Kuşku kökü nedir?

Buna göre şüphe kelimesinin, “aynı şeyi yapmak, aynı şeyi yapmak (düşünmek), aynı şeyi yapmak (düşünmek)” anlamına gelen koş- fiilinden türediği açıkça söylenebilir.

Okur kökü nedir?

Eski Türkçedeki okı – “çağırmak, haykırmak, söylemek (yazmak)” fiilinden türemiştir.

Kitap kelimesinin kökü nedir?

Kitap kelimesi Arapça bir kelimedir. Aslen ketebe (yazmak) kelimesinden gelen kitab (yazılı, yazılmış) kelimesidir. Türkçede “bitig”, diğer yazımları “bitik” veya “betik”tir.

Yorum kökü nedir?

Yorum – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe yor- fiilinden türemiştir ve Yeni Türkçe +Im eki vardır. Daha fazla bilgi için yor-¹’ye bakın. Yorum: Tefeul [falcılık, İstihara].

Uykunun kökü nedir?

Arapçada bu kökten türetilen nevm ve menâm kelimeleri uyku kavramını ifade etmek için kullanılır. Kök kelime “hareketin durması, durma” anlamına gelir. Aynı kök ve türevleri ayrıca “pazar sessiz ve hareketsiz, rüzgar dindi, deniz sakinleşti ve ateş söndü” anlamına gelir.

Telefonun kökü nedir?

Telefon kelimesi eski Yunanca telos “uzak” ve phone “ses” kelimelerinin birleşiminden gelir. Türkçeye Fransızca telefon kelimesinden geçmiştir.

Tartışmak kökü nedir?

Sözlükte iḫteṣame اِخَتَصَمَ kelimesi, “tartışmak, münakaşa etmek” anlamına gelen خَصَمَ kökünden gelir.

Anlatım kelimesinin kökü nedir?

Eski Türkçe (sadece Oğuzca) aŋla- “kavrayış, anlayış” fiilinden, Türk-Türkçe eki +It- ile türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın.

Kökü sözcük türü nedir?

Varlıkların, kavramların ve duyguların adları olan köklere isim kökleri denir. İsim kökleri cümlelerde “isimler, zamirler, zarflar, sıfatlar, edatlar, bağlaçlar ve ünlemler” olarak kullanılabilir. Dilimizde isim kökleri en fazla üç heceden oluşur. »At, bel, göz, kan, kül, o, çok, sen, sol, yol, araba, kitap…

Türemiş kökü nedir?

GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Türbanlı Escort